Skip to main content

Over ons

Het huidige Bachkoor is een groot gemengd koor dat ca. 100 leden telt. Centraal staat het uitvoeren van grote koorwerken uit uiteenlopende stijlperioden: van de Barok (Bach, Händel), de Weense Klassieken (Haydn, Mozart, Beethoven) en de Romantiek (Verdi, Brahms, Dvořák) tot en met twintigste-eeuws repertoire (Orff, Martinu, Duruflé, Hindemith en Szymanowski). Rode draad is echter Johann Sebastian Bach. Om het jaar worden namelijk in de Goede Week afwisselend de Matthäus Passion of de Johannes Passion uitgevoerd.

Phion, orkest voor Gelderland en Overijssel (voorheen Het Gelders Orkest) is de vaste begeleider van het Bachkoor Nijmegen bij één concert per seizoen. Daarnaast wordt voor het Barok repertoire ook samengewerkt met gespecialiseerde barokorkesten zoals The Utrecht Company of Music.

Dirigent

Rob Vermeulen is de vaste dirigent van het Bachkoor Nijmegen en docent koordirectie aan het ArtEZ in Arnhem en de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht. Daarnaast is hij dirigent van Musica Vocale in Wageningen en het Oost-Nederlands Kamerkoor in Doetinchem. Met deze kamerkoren voert hij, naast het a capella repertoire ook grote werken met orkest uit zoals de Missa Solemnis van Beethoven, Les Noces van Stavinsky in samenwerking met Introdans en de Maria Vespers van Monteverdi. Met het Bachkoor Nijmegen voert hij, meestal in samenwerking met Phion (voorheen Het Gelders Orkest), het grote oratoriumrepertoire uit.

Pianist/begeleider

De vaste pianist tijdens de repetities is Dirk Luijmes. Na zijn conservatoriumopleiding en universiteitsstudie is Dirk Luijmes op diverse terreinen in de muziekwereld actief. Hij won prijzen bij verschillende (inter)nationale orgelconcoursen. De laatste decennia profileert hij zich als professioneel harmoniumspeler; in het muziekblad Luister werd hij de ‘harmoniumspeler des vaderlands’ genoemd. Meer dan 25 componisten, onder wie Willem Breuker, Daan Manneke en Guus Janssen, schreven werken voor hem. Kijk voor meer info op: dirkluijmes.nl