Weihnachtsoratorium
8 december 2016
20:15
Nijmegen
Concertgebouw De Vereeniging
Google Map
Kaarten

Op het programma staan uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach de cantates 1, 2, 3 en 4, alsmede het openingskoor uit cantate 5 “Ehre sei dir, Gott, gesungen”.

Tijd: 8 december 2016; aanvang 20.15 uur

Plaats: Concertgebouw De Vereeniging

Algehele leiding: Rob Vermeulen

m.m.v.: Het Gelders Orkest
en solisten:
Heleen Koele, sopraan,
Esther Kuiper, mezzosopraan
Andreas Post, tenor en
Frans Fiselier, bas

Toegangskaarten à € 33,50 (Collegekaart en CJP € 30,50) zijn verkrijgbaar bij de Schouwburg/De Vereeniging. Kaarten à € 33,50 zijn ook verkrijgbaar via de leden van het Bachkoor Nijmegen. Bestelling via koorleden is financieel gunstig voor het Bachkoor.

Adventsconcert Bachkoor Nijmegen

In de aanloop naar Kerst organiseert het Bachkoor Nijmegen op donderdag 8 december 2016 een adventsconcert. Het concert vindt plaats in Concertgebouw De Vereeniging en begint om 20.15 uur.

Aan het concert werken behalve het Bachkoor Nijmegen vocale en instrumentale solisten mee, samen met Het Gelders Orkest als begeleidend ensemble. De algehele leiding berust bij Rob Vermeulen.

Uitgevoerd worden delen uit het het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach.

Het Weihnachtsoratorium dateert uit 1734. Het bestaat uit zes afzonderlijke cantates, bestemd voor de liturgie op de Eerste, Tweede en Derde Kerstdag, Nieuwjaarsdag, de zondag na Nieuwjaar en het feest van Epifanie (Driekoningen).
Bij dit concert komen tot klinken de cantates 1, 2, 3 en 4, alsmede het openingskoor uit cantate 5 “Ehre sei dir, Gott, gesungen”.

Zoals bij Bachs Passionen zijn de teksten van het Weihnachtsoratorium deels, namelijk in de recitatieven, ontleend aan het Nieuwe Testament. Voor het overige (in de aria’s, koralen en andere koordelen) gaat het om vrije teksten. Het stuk ademt in het algemeen een feestelijk karakter, dat mede geaccentueerd wordt door de koperbegeleiding vanuit het orkest. Meer ingetogen en bespiegelende fragmenten ontbreken echter niet.
Het Weihnachtsoratorium behoort tot de meest geliefde werken uit het oratoriumrepertoire. Dat verbaast de luisteraar niet die de grootse en effectvolle koren, de oorstrelende aria’s en de subtiele harmonieën van de koralen op zich laat inwerken en zich overgeeft aan de pure schoonheid van deze geweldige muziek.