Verslag in De Gelderlander van 9 mei 2003

 

Bachkoor op zoek naar de meester in Leipzig

Door onze verslaggever

NIJMEGEN * Het Nijmeegse Bachkoor heeft er een concertreis op zitten naar Leipzig en Halle. In beide plaatsen gaf het koor uitvoeringen. Afgelopen maandag kwamen de koorleden terug van de vijfdaagse reis.

Leipzig was niet zomaar een reisdoel. Het is dé Bachstad, waar Johann Sebastian cantor was in de Thomaskirche. In die kerk gaf het koor een uitvoering van zijn meest recente programma. Daar komt geen Johann Sebastian aan te pas. Zadok the Priest en het Dettingen Te Deum van Georg Friedrich Händel en het Magnificat van Carl Philip Emanuel Bach, zoon van, klonken in Bachs kerk. Was de Thomaskirche een logische keus, het Bachkoor kwam er niet zomaar terecht. “We hebben een opname van onze uitvoering van de Matthäus Passion opgestuurd”, vertelt dirigent Rob Vermeulen. “Daarna kregen we toestemming om een concert in de kerk te geven. Er zijn ook groepen die er willen uitvoeren maar die worden afgewezen.”

De keuze voor een ander programma dan J.S. Bach was een gelukkige. Het Bachkoor trok aardig wat publiek, wat wellicht anders was geweest met een puur Bach programma. Daar worden ze in Leipzig namelijk mee doodgegooid. In Halle werden enkele gedeelten uit het genoemde programma gespeeld tijdens een kerkdienst. Ook Halle is niet zomaar een willekeurig gekozen plaats. Deze stad is verbonden met Händel die daar werd geboren en er zijn jeugd doorbracht.

Volgens Vermeulen is de reeds lang gewenste reis in alle opzichten geslaagd te noemen. De koorleden hebben stevig gewerkt om binnen één dag samen met een nieuw orkest hun programma neer te zetten.

Zo’n zeventig koorleden van de honderd zijn mee geweest op deze eerste koorreis. “Het kan alleen maar positief werken”, meent Vermeulen. “Het is goed voor de hechtheid van het koor.”

De koorleden vonden het een bijzondere ervaring om in de kerk van Bach te mogen zingen. Sowieso is het volgens Vermeulen een bijzondere ervaring om eens op een andere locatie te zingen dan in De Vereeniging, waar het Bachkoor normaliter zijn uitvoeringen geeft. Het zal volgens de dirigent zeker niet de laatste koorreis van het Bachkoor zijn.