Gelderlander 1-2-2010

Dikke pluim voor koor en spelers

door Maarten-Jan Dongelmans


Voor de Petite Messe Solennelle van Rossini moet je als koor heel wat in huis hebben. Kwaliteit, discipline en uitstraling, maar ook de moed flink te investeren in het solistenkwartet. Deze zaterdagavond zit het bij het Bachkoor Nijmegen wat de eerste drie zaken betreft goed. De ingehuurde solozangers vallen echter tegen. De zangvereniging weet het laatste kerkelijke meesterwerk van de operacomponist onder leiding van Rob Vermeulen zo te brengen dat je er wel verliefd op móet worden. Het Kyrie opent in milde koortinten en bevat toch accenten om van te watertanden. Het a capella ‘Christe’ gaat trefzeker en presenteert de talrijke mannen- en vrouwenstemmen prima in balans. Kunststukjes komen voorbij. De volle Antonius van Paduakerk laaft zich aan de magistraal gezongen slotftuga’s in het Gloria en het Credo. In laatstgenoemd deel valt ook nog eens de rijkdom aan kleurfacetten op.

Luisteraars kunnen bijkomen tijdens het Preludio religioso. Harmoniumspeler Dirk Luijmes neemt de dramatiek van het voorafgaande over om daarna een rustiger vaarwater op te zoeken. De afsluitende Ritornello klinkt als een droom. Net zo hemels bijna als de koorinzet van de tekst ‘Dona nobis pacem’ (Geef ons de vrede). Die vormt de opmaat voor een stralende apotheose.

Belangrijk aandeel in het succes hebben de pianisten Sebastiaan Oosthout en Kimberly Harrison. Zij leveren power en intensiteit en geven voorzet op voorzet. Die kracht is onder meer terug te voeren op de grote lengte van een van de Faziolivleugels (3,08 meter). Wat mengt het geluid trouwens mooi met het Mustelharmonium! Dan blijft het jammer dat het budget blijkbaar geen puike solisten met dijken van stemmen toestaat. Thorun Vala Valdimansdottir, Adêlaïde Rouyer, Eric Reddet en Stefan Sigurjonsson zijn jong en storten zich dapper in de strijd. Maar Rossini’s eisen blijken (nog) een maatje te groot. Opvallend: de koorsopranen uit onze regio intoneren beter dan de sopraan uit IJsland. Zonde van die prachtige soli.

Bachkoor Nijmegen
Rossini, Petite Messe Solennelle
m.m.v. Sebastiaan Oosthout, Kimberly Harrison, piano, en Dirk Luijmes, harmonium.

Gehoord: 30/1 (Antoniuskerk, Nijmegen)