Bachkoor Nijmegen overtroeft solisten

Door MAARTEN-JAN DONGELMANS
Traditiegetrouw kiest het Bachkoor Nijmegen in de Matthäus-Passion woensdagavond in De Vereeniging voor de dubbelkorige opstelling. Met het jeugdkoor dit keer in het midden. Ook de continuogroep en Het Gelders Orkest (HGO) volgen dat gescheiden stramien hetgeen tot fraaie klankeffecten en -verschillen leidt.

Zo onderscheidt het vanuit de zaal gezien rechts gepositioneerde koor zich door een prachtige sottovoce voordracht, terwijl de linkercontinuospeler Dirk Luijmes herhaaldelijk met aparte kleine tekstillustraties op de proppen komt. Goed gevonden en niet zelden de verbeelding prikkelend.

Voor wat betreft dat laatste heeft de volle zaal trouwens niet te klagen. Bachkoor en HGO (met voortreffelijke solisten op viool, hobo en fluit) geven de muziek regelmatig een extra dimensie. Heel subtiel en heel betrokken. Ook de tempi zijn fris zonder dat er van gejaag sprake is. Dirigent Rob Vermeulen benadrukt waar mogelijk de verende tred van Bachs passiemuziek maar durft het tempo soms ook wat breder uit te laten dijen. Bijvoorbeeld in het uitstekend gespeelde ‘Erbarme dich’. Over de verrichtingen van de altsoliste in deze aria en elders valt minder positief te schrijven. Maar dat geldt voor meer solisten deze avond.

Martine Straesser zingt in de hoogte weinig stabiel en neigt naar saaiheid. Tenor Otto Bouwknegt beleeft in ‘Ich will bei meinem Jesum wachen’ bange momenten als het om de zuiverheid gaat. Het soms ruwe stemgeluid van Hans Christian Hinz sluit bij de alt aan als het om eenkleurigheid gaat. Weinig tekstgevoel ook.

De sopraan Johannette Zomer daarentegen zingt met veel expressie en glashelder. Samen met de alt doet ze mooie dingen maar weglopen tijdens ‘Sind Blitze’ is natuurlijk uit den boze. De evangelistpartij is bij James Doing in goede handen al is zijn stem wat klein en zijn voordracht beperkt. Het Bachkoor heeft weleens mooiere evangelisten in huis gehaald. Pierre Mak spreidt als Christus vooral waardigheid ten toon. Zijn ingetogen voordracht wordt in de sterfscène ingeruild voor een tandje meer dramatiek.

Concert: Matthäus-Passion van Bach door Bachkoor Nijmegen o.l.v. Rob Vermeulen m.m.v. Het Gelders Orkest, de Schola Cantorum uit ‘s-Hertogenbosch, Johannette Zomer, sopraan, Martine Straesser, alt, James Doing, tenor (evangelist), Otto Bouwknegt, tenor, Pierre Mak, bas (Christus), Hans Christian Hinz, bas. Gehoord: gisteravond in De Vereeniging