Verschenen in De Gelderlander van donderdag 8-10-2009

‘In de ‘Elias’ kun je echt je tanden zetten’

Door MAARTEN- JAN DONGELMANS

NIJMEGEN
Natuurlijk is het geen echt jubileum. Maar het Bachkoor Nijmegen grijpt het tweede lustrum van dirigent Rob Vermeulen wel aan om flink uit te pakken. Op 14 oktober staat het oratorium Elias (1846) van Felix Mendelssohn-Bartholdy op de lessenaar en dat is echt niet alleen vanwege het al weer langzaam op een eind lopende Mendelssohnjaar.
Bestuurslid Simone Klein Hesselink: “Dit imposante werk voor koor, solisten en orkest is een speciale wens van onze dirigent. De Elias leidde hij ook tien jaar geleden bij het Bachkoor Nijmegen. Voor ons is het een heerlijk stuk: je kunt er als zangers echt je tanden in zetten. Als koorlid heb je bijna net zo veel te doen als in Bachs Matthäus-Passion.”

De uitvoering zal geen kopie van tien jaar geleden worden. Klein Hesselink: ” Er is sinds de komst van Rob Vermeulen veel veranderd bij het koor. De lat wordt steeds hoger gelegd. In de Elias proberen we te laten horen dat we als amateurkoor van niveau nog steeds naar meer perfectie streven.”

Zelf geniet Simone Klein Hesselink vooral van de ‘beladen’ koorfragmenten uit Mendelssohns muziek bij dit oudtestamentische verhaal. “Neem nou Der Herr ging vorüber: het koor bezingt daarin een wind met een orkaankracht, een aardbeving en een vuurzee. En in Wehe ihm, er muss sterben! word ik keer op keer gegrepen door de felheid van zang en instrumenten.”

Beladen zijn niet alleen de koornummers. Ook in de solozang steekt drama. Zo maakt de bariton die de titelrol zingt, in de eerste maten meteen een statement: hij beloof het volk Israël een jaar zonder dauw of regen. Maar Elias is dan ook niet de makkelijkste en subtielste profeet geweest. Priesters van Baäl liet hij massaal afslachten. Mendelssohns partituur verpakt het heftige verhaal in toegankelijke klanken die soms de nabijheid van opera suggereren. Een kolfje naar de hand van het Bachkoor met zijn grote feeling met muziek uit de Romantiek.

Bachkoor Nijmegen onder leiding van Rob Vermeulen met Elias van Mendelssohn in De Vereeniging, Nijmegen; 14 oktober. Aanvang 20.15 uur.
Solisten: Lenneke Ruiten, sopraan, Jolanta Nicolai, mezzosopraan, André Post, tenor, en André Morsch, bariton (Elias). De instrumentale begeleiding is in handen van het Parnassus Ensemble. In de dubbelkoren komen acht conservatoriumstudenten in actie. Entree: € 27,50.