Verschenen in De Gelderlander 10-02-2006

Ingetogenheid en jubel zetten zangers op scherp

 

Normaliter houdt het Bachkoor Nijmegen zich rond deze tijd al bezig met de Johannes-of de Matthäus-Passion. Op 16 februari staat echter eerst nog een intensief programma met Brahms, Verdi en Poulenc op de rol.
Door MAARTEN- JAN DONGELMANS
NIJMEGEN
In het jubileumseizoen 2005/ 2006 heerst bij het Bachkoor Nijmegen een ware topdrukte. De koorleden zetten hun tanden in niet minder dan vier uitvoeringen. Oktober vorig jaar was de aftrap met de Marikenmuziek van Martinu, in november gevolgd door het jubileumconcert met Dvorák, Eben en Kodály. En over twee maanden staat Bachs Matthäus- Passion weer op de lessenaars.

Voordat het koor zich op die befaamde lijdensmuziek stort, komen op 16 februari Brahms, Verdi en Poulenc voorbij. Hoe doen ze dat toch?
Voorzitter Jan Waagmeester legt uit: „ Sinds vorig jaar zijn we simultaan met de diverse programma’s bezig geweest. Daarnaast is de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in extra repetities en oefendagen in het weekeinde. Vooral die laatste sessies hebben de koorleden het nodige zelfvertrouwen gegeven.” Daarnaast looft de koorvoorzitter de inzet van dirigent Rob Vermeulen. „ Rob inspireert. Hij is een voortreffelijk vakman met een bewonderenswaardig engelengeduld. Dat mag best wel eens vermeld worden. Bovendien werkt hij altijd heel efficiënt.” In de oorspronkelijke opzet van het februariconcert in samenwerking met Het Gelders Orkest ( HGO) en de sopraan Lenneke Ruiten stond een integrale uitvoering van Verdi’s Quattro Pezzi Sacri (‘ Vier geestelijke werken’) centraal. Die opzet is losgelaten. Van de vier gezangen worden nu alleen het Stabat Mater en het Te Deum gezongen, terwijl het programma verder bestaat uit het Schicksalslied van Brahms en twee geestelijke werken van Francis Poulenc ( 1899- 1963).
De ingetogenheid en de jubel die de laatstgenoemde Franse componist oproept in zijn Litanies à la Vierge Noire en het Gloria zetten het Bachkoor (en dan met name de dames) op scherp.
Bas Paul Kagenaar vertelt: „ In de Litanie voor de Zwarte Madonna van Roc- Amadour zingen alleen de sopranen en alten, begeleid door strijkers. Ik heb ze nu een paar keer beluisterd en het roept bij mij sterke emoties op.
Poulenc weet die sfeer van aanroepingen trouwens heel authentiek en suggestief weer te geven. Geen wonder eigenlijk, hij schreef de Litanies na het overlijden van zijn vriend en een daaropvolgend bezoek aan de Franse bedevaartsplaats.”

In het Gloria, dat toevallig eerste kerstdag op televisie was en tweede kerstdag in de Nijmeegse Sint- Stevenskerk te beluisteren viel, doet het koor een be­roep op de sopraan Lenneke Ruiten. Zij zong vorig jaar ook in de Johannes-Passion.
Kagenaar: „ Deze zangeres maakt momenteel een stormachtige carrière door. Een stem die geknipt is voor Poulencs transparante schrijfwijze.”

Bachkoor Nijmegen o. l. v. Rob Vermeulen m.m.v. Het Gelders Orkest en Lenneke Ruiten, sopraan.

Koorwerken van Brahms, Verdi en Poulenc in De Vereeniging ( Nijmegen) op 16 februari, aanvang 20.15 uur. Entree: 27 euro.