2015_Bachkoor-Uitvoering-ZW-4

Oorsprong

Het Bachkoor Nijmegen is opgericht in 1945. In dat jaar werd namelijk het ”Comité Nijmeegse Matthäus-Passion” gevormd. Dit comité organiseerde in het jaar daarop een uitvoering van de Matthäus-Passion. Uit dat initiatief is de Stichting (thans Vereniging) Bachkoor Nijmegen voortgekomen.

Tegenwoordig

Het huidige Bachkoor is een groot gemengd koor dat ca. 110 leden telt. Het legt zich toe op het uitvoeren van grote koorwerken uit uiteenlopende stijlperioden: van de Barok (Bach, Händel), de Weense Klassieken (Haydn, Mozart, Beethoven) en de Romantiek (Verdi, Brahms, Dvořák) tot en met twintigste-eeuws repertoire (Orff, Martinu, Duruflé, Hindemith en Szymanowski). De rode draad is echter Johann Sebastian Bach. Om het jaar worden namelijk in de Goede Week afwisselend de Matthäus Passion of de Johannes Passion uitgevoerd.

Het Bachkoor Nijmegen werkt samen met gerenommeerde orkesten in de Grote Zaal van Concertgebouw de Vereeniging te Nijmegen.

Het Gelders Orkest is de vaste begeleider van het Bachkoor Nijmegen bij twee concerten per jaar. Daarnaast wordt voor het Barok repertoire ook samengewerkt met gespecialiseerde barokorkesten zoals Concerto d’Amsterdam (voorheen Concerto ’91).

Het Bachkoor Nijmegen mag zich verheugen in een grote publieke belangstelling en een goede pers.

Muzikale Ondersteuning

2015_Bachkoor-RepetitieGen-ZW-7

Dirigent

Rob Vermeulen is de vaste dirigent van het Bachkoor Nijmegen.

Rob Vermeulen is docent koordirectie aan het ArtEZ in Arnhem en de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht. Daarnaast is hij dirigent van Musica Vocale in Wageningen en het Oost-Nederlands Kamerkoor in Doetinchem. Met deze kamerkoren voert hij, naast het a capella repertoire ook grote werken met orkest uit zoals de Missa Solemnis van Beethoven, Les Noces van Stavinsky in samenwerking met Introdans en de Maria Vespers van Monteverdi. Hij is tevens dirigent van het Bachkoor Nijmegen waarmee hij, meestal in samenwerking met Het Gelders Orkest, het grote oratoriumrepertoire uitvoert. Bovendien is hij dirigent en artistiek leider van het Projektorkest Twintigste Eeuw, waarmee hij vooral grote orkestwerken van na 1900 ten gehore brengt, zoals werken van Sjostakovitsj, Bártok en Stravinsky.

Van 1990 tot 2008 was hij artistiek leider van het Projektkoor Utrecht waarmee hij grote a capella werken uitvoerde van o.a. Rachmaninov, Gretchaninov en Schnittke. Daarnaast leidde hij van 1993 tot 2010 het Nederlands Concertkoor, waarmee hij samenwerkte met dirigenten als Gergiev, Brüggen, Roshdestvensky, De Waard en Hickox. Sinds 2003 is hij vaste gast bij het Al Bustanfestival in Libanon. Zo voerde hij daar in 2011 het Concert voor koor van Alfred Schnittke uit. Sinds 2005 werkt hij regelmatig samen met ‘orkest de ereprijs’ waarbij hij o.a. jaarlijks leiding geeft aan de Young Composers Meeting.

2015_Bachkoor-Repetitie-ZW

Pianist

De vaste pianist tijdens de repetities is Dirk Luijmes.

Na zijn conservatoriumopleiding (orgel, klavecimbel, kerkmuziek) en universiteitsstudie (muziekwetenschap) is  Dirk Luijmes op diverse terreinen in de muziekwereld actief. Hij won prijzen bij verschillende (inter)nationale orgelconcoursen – waaronder het European Organ Improvisation Competion – en trad als uitvoerend musicus op van Ubeda tot Schiermonnikoog en van New York  tot Warschau. Zo was hij te horen met het Nederlands Kamerkoor, het RIAS Kammerchor, en het Orchestre des Champs-Elysées. Daarnaast concerteerde hij met ensembles als het Skampa Kwartet, Amsterdam Sinfonietta, het  Concertgebouw Kamerorkest, het Radio Kamerorkest, Ensemble Oxalys en diverse symfonieorkesten.
Het laatste decennium profileert Luijmes zich als een van de weinigen ter wereld als professioneel harmoniumspeler. Meer dan 25 componisten (onder wie Willem Breuker, Gilius van Bergeijk, Daan Manneke en Guus Janssen) schreven werken voor hem. Luijmes is tevens werkzaam als tekstschrijver (o.m. bij het Concertgebouw te Amsterdam), musicoloog, programmamaker (o.m. bij de NCRV-radio). Daarnaast is hij artistiek leider van de Stichting Longen & Tongen, een stichting met spraakmakende producties op speciale locaties. Hij verleende zijn medewerking aan tv- en radioprogramma’s en nam diverse cd’s op, onder meer met een door hem ontdekte suite van Froberger.
In november 2008 hield hij tijdens de Nederlandse Muziekdagen in het Muziekgebouw aan ’t IJ het door Martijn Padding voor hem geschreven en bekroonde  First Harmonium Concerto ten doop. In april 2010 maakte hij met dit concert zijn debuut in Carnegie Hall (New York), waarbij hij werd begeleid door het Asko/ Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. In augustus 2009 werkte hij, met o.a.Capella Amsterdam, mee aan de wereldpremière van de 1919-versie van Igor Stravinsky’s Les Noces. In 2010 vond een reprise van dit werk plaats op Paleis Noordeinde ter gelegenheid van Koninginnedag.

 

http://www.dirkluijmes.nl/

Het Bestuur

Bestuurssamenstelling:

Voorzitter: Marieke Schouten (e-mail)

Concertmanager: Hans Fritschy (e-mail)

Penningmeester: Hans Gerritsen (e-mail)

Interim secretaris: Marie-Cecile Rossen (e-mail)

Tweede penningmeester: Maurice Vliegen (e-mail)

Bibliothecaris en vice-voorzitter: Marijke Buursen (e-mail)

PR functionaris: Gert-Jan Raats (tevens tweede secretaris) (e-mail)

Partners