Najaarsconcert 2018
17 november 2018
20:15
Nijmegen
Concertgebouw De Vereeniging
Google Map
Kaarten

Verdi’s Requiem bij het Bachkoor Nijmegen: dramatiek en gevoel in optima forma.

Op zaterdag 17 november a.s. om 20.15 uur, vindt in Nijmegen een uitvoering plaats2018-11-17 Musica Vocale A5_Bachkoor-Nijmegen_HR
van de Messa da Requiem van Giuseppe Verdi, in Concertgebouw De Vereeniging.
Uitvoerenden zijn:
Caroline Cartens, sopraan;
Esther Kuiper, mezzosopraan,
André Post, tenor en
Frans Fiselier, bas.
Verder het Bachkoor Nijmegen – bij deze gelegenheid versterkt met de zangers van Musica Vocale Wageningen – en Het Gelders Orkest.
De algehele leiding berust bij Rob Vermeulen.

 

Om 19.15 is er een inleiding die verzorgd wordt door Jeroen Swarte, oprichter van de KlankZaak, cursusbedenker en uitvoerder, lezinggever, concertinleider & kinderactiviteitenbegeleider en  muziekdocent aan de HAN.
Bijwonen van de lezing is gratis.

Geen toehoorder zal onberoerd blijven bij de toonzetting die de Latijnse dodenmis kreeg van de Italiaan Giuseppe Verdi (1813-1901). Het stuk kan zich dan ook sinds zijn première in 1874 verheugen in een grote populariteit onder het concertpubliek.

Verdi schreef het stuk ter nagedachtenis van de in 1872 overleden, door hem bewonderde dichter Alessandro Manzoni. Het al eerder, los gecomponeerde fragment Libera me gebruikte hij daarbij als slotdeel.

Verdi, romantisch componist pur sang en een van de groten van de opera, weet zijn gehoor mee te slepen in een muziekstuk dat overloopt van gevoel en drama.
In de zeven delen (Requiem, Dies irae, Offertorio, Sanctus, Agnus Dei, Lux aeterna, Libera me) komen zeer uiteenlopende stemmingen tot klinken: devotie en eerbied tegenover Gods grootsheid; de dreiging van het Laatste Oordeel; glanzende lyriek, speciaal ook in een aantal solistische ensembles.

Het koor kan zijn vermogens o.a. tonen in het achtstemmige Sanctus en in het slotdeel Libera me, een indringende smeekbede om bevrijding van de eeuwige dood. Daarnaast wordt het a cappella gezongen Pater Noster van Verdi uitgevoerd.

 

Toegangskaarten à € 39,50; € 36,–;  € 33,– en €  29,– via de kassa van Stadsschouwburg (tel. 024-3221100) en via de website www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Ook via de leden van het Bachkoor Nijmegen zijn kaarten verkrijgbaar.

Bestelling via koorleden is financieel gunstig voor het Bachkoor.