MATTHÄUS-PASSION

Bachkoor met felle dramatiek én nuances

 

Woensdagavond luisterde een volle Vereeniging naar de tweejaarlijkse uitvoering van de Matthäus-Passion door het Bachkoor Nijmegen. Dirigent Rob Vermeulen koos onder meer voor een felle dramatische aanpak.

Door MAARTEN- JAN DONGELMANS
Om de twee jaar zingt het Bachkoor Nijmegen Bachs Matthäus-Passion en iedere keer weet de zangvereniging weer te imponeren. Deze woensdagavond staat nadrukkelijker dan andere jaren in het teken van de dramatiek. Dat blijkt uit de fel gezongen volkskoren, maar ook uit de uiterst expressieve accompagnati  (begeleide recitatieven) van de Christuspartij. De uitverkochte Nijmeegse Vereeniging wordt door Rob Vermeulen nadrukkelijk bij de spanning van het lijdensverhaal getrokken. Koude rillingen bij ‘ Sind Blitze’, dat werkelijk donderend klinkt. De tempi zijn hoog, maar dat werkt geenszins onrust in de hand. Koren en solisten geven het beste van zichzelf. De instrumentale partijen worden door Het Gelders Orkest ( HGO) vlekkeloos en zorgvuldig uitgevoerd. Lof voor de blazers, maar ook voor de beide soloviolisten, de cellist van het continuo, de gambist en de organisten. Hun grote betrokkenheid richt zich ook op details. Zo laat Dirk Luijmes zijn orgeltoon even hangen bij de passage waarin verhaald wordt dat Judas zich gaat ophangen.
Van de solisten imponeert allereerst de sopraan Caroline Stam. Wat een schitterende, dragende stem! Mannenalt Maarten Engeltjes klinkt ook als een klok. Zijn voordracht is doorleefd en allerminst steriel. De bas Hans Hinz zingt de Christusrol met gevoel voor dramatiek en waardigheid.
Collega Martijn Sanders plaatst theatrale accenten en dat werkt prima in de aria’s en in de rollen van Petrus en Pilatus. Pascal Pittie is volledig opgewassen tegen de zware tenoraria’s. Zijn stemmateriaal is indrukwekkender dan dat van Otto Bouwknegt. De evangelist heeft blijkbaar zijn dag niet. De hoogte staat vrijwel constant onder spanning. Toch een smetje op een verder grandioze avond.

 

Concert:Bachkoor NIjmegen o. l. v. Rob Vermeulen m. m. v. HGO, Jeugdkoor Multiple Voices, Otto Bouwknegt ( tenor/ evangelist), Hans Hinz ( bas/ Christus), Caroline Stam ( sopraa), Maarten Engeltjes ( altus), Pascal Pittie (tenor), Martijn Sanders (bas-bariton), Ralph Meulenbroeks ( viola da gamba), Ruud Huijbregts en Dirk Luijmes ( orgel).

 

Gehoord:12/ 4 ( De Vereeniging, Nijmegen).

Uit dagblad De Gelderlander van donderdag 13 april 2006.